Výběr štěněte

27.01.2009 15:03

Nejdůležitějším aspektem při výběru jedince je výběr chovatelské stanice. Ne všichni chovatelé jsou dobří chovatelé a ne všichni chovatelé jsou špatnými herci.

V první řadě záleží na tom, k čemu psa chcete. Domácí mazlíček? Agility běžec? Lovec? Hlídač? Stopař? Obranář? Šampión krásy?... Je spousta možností. Každá CHS má své specifické psy. Některým jde hlavně o exteriér, dalším o pracovní schopnosti.
Důležitá je serióznost chovatele. Samozřejmostí je kupní smlouva, chovatelský servis, zájem o budoucnost štěněte. Setkala jsem se s několika chovateli, kterým bylo zcela lhostejné, kam pes přijde... "Prý pozná DKK u dvouměsíčního štěněte. Ale to je jedno, určitě ten pes skončil někde na zahradě, já ani nevím..." jak seriózní je asi tato chovatelka? Tudíž nesledujte jen chování vůči vám, ale i vůči vlastním psům a štěňatům.

Samotný výběr štěněte je individuální volbou. Zkušenější si mohou troufnout na dominantnější štěně, citliví lidé na dost submisivního jedince,... Zlatý střed je pochopitelně vyrovnané štěně. Ale ta ostatní štěňata také musí k někomu přijít...
Sledujte chování štěňat mezi sebou a k feně. Dominantní štěně bude všude první, bude troufalé, rádo se bude přetahovat apod... Submisivní naopak může být až plaché, v budoucnu lze počítat i s pomočováním způsobeném příliš přísným trestem apod.

Doporučuji minimálně dvě návštěvy u chovatele. Pokud je chovatel z daleka, tak aspoň poměrně častý kontakt. Měli byste toho člověka poznat. Nikdo snad nechce podporovat množitele. Při nákupu čehokoliv, včetně štěněte platí, že koupí schvalujete veškerý proces "výroby" a prodeje. Takže soucit jde stranou. Pokud koupí zachráníte jedno štěně, jeho místo může nahradit celý další vrh. To byste si už na svědomí vzali?

Další drobnost je lenost lidí. Dnes a denně se setkávám s lidmi, kteří nehodlají kvůli štěněti jet ani z Prahy do Brandýsa, natož třeba do Brna. Radši se rozhodnou pro horší chov jen aby se nemuseli moc namáhat. A to je smutné, moc smutné. Stejně jako jakékoliv šetření na štěněti. Pes není spotřebič, který si vybíráme podle ceny! Vyšší investice se vám vrátí. Nižší investicí si můžete zadělat na velmi drahý problém (není to pravidlem, ale je to dost možné).

Další kapitolou jsou psi z útulků. Zde bych též chtěla varovat... Ne každý útulek je dobrý útulek zasluhující podporu a odebrání zátěže ve formě psa. Celkově jsem proti státním útulkům, věřím, že mnohem, mnohem větší dobrý skutek uděláte navštívením některého ze soukromých domácích útulků. Ty nemají narozdíl od státních nikterak vysoké dotace a o psy je postaráno s mnohem větší láskou a péčí. Záleží už jen na vás, jak moc chcete pomoci nebo jak moc jste líní na to, aby jste se dostali dál než k nejbližšímu chovateli nebo útulku. ;-)
 

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode