Sedni, lehni

26.01.2010 20:44

Sedni a lehni patří k základním povelům, které by měl ovládat každý pes. Nácviky jsou různé, dle povahy psa. Jedná se o velmi jednoduché povely.

Nejlepší metodou dle mého je metoda motivační, kdy pes jde za pamlskem nebo hračkou, je velice vhodná pro klidnější psy a pro všechny psy, kteří se povel teprve učí a trochu ví, o co jde. Psa do ničeho nenutíme, vše pes dělá sám, prostě jde za vaší rukou.

 

Na videu lze vidět, že vše jde absolutně bez povelů, dokonce s oboumi psy najednou. Pokud psa učíte, tak samozřejmě nesmíte zapomenout povel v okamžiku, kdy pes provádí to, co chcete. Průměrně inteligentní pes se to naučí velmi snadno a rychle. Pokud pes se pouze předklání při povelu lehni, můžete mu trochu přirazit zadek k zemi, nebo ho veďte pod vaši skrčenou nohu dle velikosti psa, ohyb nohy ho donutí si lehnout.

Následující video ukazuje stejnou metodu, ale jiné pořadí povelů, nejdříve sedni a poté ulehnutí, předpokládejme, že psa učíte sedni ze stoje, což je častější, než z lehu.

Další metodou, kterou nevidím moc ráda, je metoda nátlaková. Hodí se pro psy rozjívené, kteří při vidině pamlsku poskakují, couvají a ne a ne si sednout. Moji psi na to nejsou zvyklí a nemají to rádi, proto jsem u videa s Mexou použila k ulehnutí pamlsek, jelikož na ukázku nepoužívám povely, abych nasimulovala nácvik. Ale z lehu si sedla pomocí nátlaku. Při této metodě samozřejmě platí stejné zásady, tj. povel v pravý okamžik a včasná odměna ihned po provedení povelu.

Tyto povely jsou na nácvik velice jednoduché, osmitýdenní štěně by je mělo hravě zvládnout, ale u štěňat opatrně a nic si nevynucujte, vše pomocí motivace a hry. Druhý způsob je vhodný pro starší psy. Pokud je štěně rozjívené, tak použijte pamlskovou metodu a vodítko, pokud vodítko přišlápnete a pamlskem v ruce budete manipulovat nad hlavou štěněte, nakonec si sedne. Nebuďte na štěně přísní a nechtějte po něm moc.

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode