O plemeni

27.01.2009 21:12

Názory na toto plemeno jsou v zásadě dva... Jejich odpůrci v zásadě neumí nic jiného, než vykládat, jak je to vyloženě hloupé plemeno bez schopnosti nechat se něco naučit. Jejich zastánci z řad jejich majitelů jsou naopak toho názoru, že je to naprosto jedinečné plemeno s výraznou osobností, které jednoduše umí myslet i vlastní hlavou. Já, jakožto majitelka, se ztotožňuji hlavně s druhým názorem, kupodivu:-)
Bígl má opravdu vlastní osobnost, se kterou se málokdo zžije. S bíglem člověk musí vycházet v symbióze, nikdy to nebude otrok hledící do očí svého majitele očekávající další povel. Teda pokud nebude vědět o kusu pamlsku, který má dostat:-)
U bígla platí ještě více než u jiných plemen zásada, že BÍGL NEMUSÍ POSLOUCHAT. MUSÍ CHTÍT POSLOUCHAT. Mnoho lidí tohle ne a ne pochopit a pak se diví, že vláčí svého bígla celý život na vodítku.
Bígl je tvrdohlavý, svéhlavý, s dobře vyvinutým loveckým pudem, ale naopak je to i okouzlující osobnost, výborný partner na výlety, skvělý stopař a při dostatečné motivaci i velmi dobrý pracovní pes. Motivace je základ úspěchu při výchově a výcviku bígla. Z vlastní zkušenosti vím, že pokud nemám v kapse pamlsky, tak Mexa s poslušností dost otálí, ale naopak, pokud je tam mám, tak je poslušnost stoprocentní a přivolání je rychlostí blesku.
Jídlo je opravdu bíglí slabostí. Spousta majitelů si stěžuje na bufeťáctví svého psa. Mexa mezi takové patří a jiné řešení než náhubek jsem nenašla. Nasazuji jí ho až v momentě, kdy něco sežere a nebo preventivně u míst, která nevypadají příliš vábně. Nejlepší způsob je dokonale zvládnutý povel "fuj" nebo "pusť". To musíme ještě vypilovat;-) Zvlášť jisté dobroty jsou občas bohužel důležitější, než panička...

Lovecký pud je hlavní příčina nedůvěry lidí v bígla. Ve spoustě případů je to však ovlivnitelné, je to jen další část výcviku. Hlavní povely jsou "nesmíš", "ke mně" a nebo "down". Záleží na tom, na co psa máte. Pokud ho máte na lovecký výcvik, učte "down", pokud ho máte jako domácího mazla nebo na jiný výcvik, postačí "nesmíš" nebo "ke mně". Jako výcvikové pomůcky se osvědčily píšťalka, clicker a nebo stopovačka (kterou já osobně nikdy k tomuhle nepoužila, nebyla potřeba. Stopovačka je u mě prostě na stopy).

Na bígla prostě člověk musí vyzrát. Je to chytrý pes, moc chytrý. Musíte být chytřejší. Navíc je to tvrdohlavec. Musíte být tvrdohlavější! Štěně bígla musí být vedeno k nejnižší pozici ve smečce od malička. Vaše slovo musí být pro něj zákonem. Žádné výjimky, žádné úlevy... Hlavně motivace a slovo alfy ;-)
 

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode