O plemeni

27.01.2009 21:08

Australský ovčák je velice chytré plemeno. Až vychytralé. Je poslušný, ale aby dosáhl toho, co vám na očích vidí, někdy použije metody, které se vám nemusí líbit:-) Aneb proč něco dělat jednoduše, když to jde složitě...

Je to velice aktivní pes - a nudící se pes je zlobivý, u AUO to platí trojnásob. Australák se musí zabavit, jinak se zabaví sám. A jelikož je to středně velký, atletický a chytrý pes, můžete ho zabavit téměř čímkoliv - agility, dogdancing, sportovní výcvik, flyball, dogfrisbee, coursing, pasení, aportování do "zblbnutí" (aplikujeme ráno před cestou do školy:-)), záchranařinou, ale i nějakou vymyšlenou hrou. Možností je spousta a jen líný majitel na nic nepřijde, takový by si psa vážně pořizovat neměl. Žádného.

Se zdravím je to ošemetné. Pořád je to ovčácký pes - přizpůsobivé a odolné plemeno. Ale dědičným chorobám se neubrání žádný pes. Proto výrazně nedoporučuji bezpapírové AUO, který jsou častěji spíše jen mohutnější border collie, ani papírové psy od lidí, co je množí jako na běžícím pásu pro výdělek nebo pro exteriér. Exteriérově kvalitní zvíře nemusí být zdravé, zvlášť, když v naší povrchní ČR je trend mohutných, nehorázně chlupatých zvířat bez ohledu na zdraví a povahy.

Pokud si už vybere svého australáčka, klaďte důraz na rodokmeny a povinné zdravotní testy. I to může pomoci, i když často se třeba DKK nelze úplně vyhnout, jelikož mně osobně už nějaký ten rok přijde, že to vůbec nemusí být dědičností ani špatnou péčí o štěně (před pár lety jsem zažila fenu NO po nulkových rodičích a prarodičích, krmenou Mastery, bez zbytečné zátěže a stejně měla 3/4). Avšak po dysplatických rodičích spíše čekejte DKK než u nulkových.

Ale vrátím se k povaze tohoto úžasného plemene. Je ostražitý, ale nikdy ne útočný. Při výchově ale dávejte důraz na řádnou socializaci a bezkonfliknost. Jak na lidi, tak na psy.

Hlídání v sobě rozhodně má, ale zloděje by asi nerozkousal do dvou pytlů... Takže radši doporučuji spíše alarm než AUO jako zábranu mezi plotem a majetkem.

Pořád je to pes hlavně na sport a práci. Na to by měl pamatovat každý zájemce o australáka. AUO, který nepracuje, chřadne a není to takový australák, jaký by měl být.
 

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode