Nácvik samoty

02.02.2010 18:18

Vzhledem k tomu, že dnes většina lidí pracuje a nemůže být se psem 24 hodin denně, je velmi praktické, aby pes uměl být sám, protože rozkousaný byt a hlášení sousedy není zrovna příjemné.

Proto je vhodné si na pořízení psa vzít dovolenou aspoň 14 dní, během které psa aspoň částečně samotu nacvičíte.

Nácvik samotný závisí na vaší důslednosti, trpělivosti a ne-lenosti. Ze začátku štěně unavíme hrou, vyvenčíme, dáme do bytu a odejdeme. Nejdřív stačí trénovat v jedné místnosti, kde štěně zavřeme. Po minutě se vrátíme a pokud je štěně klidné, pochválíme jej.

Postupně prodlužujeme dobu, kdy je štěně samo, po minutách.

Nikdy nejdeme zpátky, pokud štěně naříká, vždy počkáme, až aspoň na chvilku utichne. Nekáráme štěně za naříkání, protože jakmile vtrhneme do místnosti, tak štěně v tu chvíli vyhrálo a svým kvílením si vás přivolalo. 

Pokud štěně už umí být potichu a my můžeme jít třeba na tři hodiny ven, tak zvládne i delší dobu. Ale hlavně - nikdy nekárejte štěně, pokud nevydrželo s potřebou. Štěně dávno o ničem neví a různá strkání čumáků do moči a výkalů je jenom nechutné a nehygienické, ale též bezúčelné. Je to stejná prasárna, jako strkat dítěti hlavu do kalhotek, pokud se už skoro naučilo na nočník a přesto s potřebou nevydrželo. 

Pokud pes doma kouše věci, mělo by pomoct pár zásad - 1. vždy před odchodem psa vemte na procházku, kde se vylítá a unaví, 2. nabídněte mu jiný podnět, třeba syrovou morkovou kost, u štěňat a psů se zácpou kousací hračky speciálně určené pro dobu, kdy je pes sám (po příchodu se tyto hračky uklízí mimo dosah psa a psu se dávají opět při odchodu)

Pokud pes i přes vyběhání a kousacích předmětů přesto ničí zařízení bytu, které nejde uklidit (nábytek, kupříkladu), tak je vhodným řešením i klec. Klec není věznění psa, jak si mnozí myslí. Klec pro psa musí znamenat jeho soukromé místo, kde má klid, pohodlí a je tam rád. Musí být dostatečně velká, pro štěňata jsou vhodné ohrádky. Psa nikdy nedáváme do klece za trest, NIKDY, klec musí mít spojenou s pozitivem, aby v ní byl rád. Nicméně není to trvalé řešení. 

Mnohdy psu pomohou překonat samotu takové drobnosti, jako je zapnutá televize nebo rádio. Každýmu psu pomůže něco jiného, nicméně je potřeba na to přijít a zařídit se podle toho, i kdyby to mělo znamenat, že budete vstávat o hodinu dřív, abyste psa proběhli vedle kola.

 

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode