"Zbrojní průkaz"?

27.01.2009 14:58

Poměrně diskutované téma... A dle mého je proč.

O tomto uvažuji a debatuji poměrně dlouhou dobu...
Jak by to mělo vypadat? Vlastně jako zbrojní průkaz na zbraně.
První částí je pochopitelně podmínky, za jakých lze tento "průkaz" vlastnit.
Ústní zkoušky, praktické. Přezkoušení je jednoduchá věc - základní fakta o potřebách psa, jeho výcviku a výchově, o psích zvyklostech a návycích. Praktické zkoušení si představuji ve formě zkoušky, třeba ZZO, která ověřuje u psů jak ovladatelnost, tak socializaci.
Jistě musíte souhlasit, že zodpovědný majitel psa by zvládl jak ústní, tak praktickou zkoušku. Jenže je tu spousta jiných, nezodpovědných, hloupých či líných majitelů psů. Těm by konečně nastal utrum. Myslím, že procházky se psem by byly bezpečnější a nebylo by tolik rozčilování kvůli hlupákům, kteří nejsou schopní svého psa ani přivolat.
Moje idealistická představa je jasná:
* povinná ústní zkouška a praktická zkouška ZZO do roku a půl věku psa (u starších psů by byl rok času na splnění zkoušky)
* přezkoušení vždy po dvou nebo třech letech od poslední zkoušky (pouze praktická část)
* při nesplnění zkoušky povinný kurz u odborníka (dá se říct každý lepší cvičák) v rozsahu půl roku
* u zdravých psů přestup do "zkouškového důchodu" v 10/12 letech
* po splnění podmínek vystavení průkazu se zapsanými zkouškami (povinné nošení, asi tak jako občanský průkaz) na každého psa jeden
* věk majitele nerozhoduje, ale pokud by měla být nějaká hranice, tak bych ji dala tak na 12 let
* pro zapsání dalšího člověka do průkazu (přítel/kyně, manžel/ka) pouhé praktické přezkoušení pouze jednou

Kéž by to tak mohlo být. Bohužel, naši politici se zmůžou pouze na různá omezení, které postihnou i ty zodpovědné - zákazy volného pobíhání psů, povinné náhubky,... Přitom takovýto způsob by byl přijatelnější a výhodný pro zodpovědné majitele a jejich psy.

Myslím, že toto není diskriminující ani pro žádné plemeno, tak ani pro žádného psovoda. Chápu, že starý člověk o holi by měl potíže, ale uznejte sami - je pro takového člověka vhodným přítelem mladý, aktivní pes? Jedna naše sousedka, stará paní, si vždy pořizuje právě starší pejsky z útulku. Dle jejích slov protože starý pes je mnohem zvládnutelnější a také proto, že nikdy neví, kdy zemře a nesnesla by, kdyby mladý pes s životem před sebou přišel o paničku.
Každý, kdo o psa stojí by si mnohem více rozmyslel, jestli psa zvládne.
Pes je zvíře, které potřebuje hodně péče, lásky, ale i hodně výchovy a výcviku. Člověk, který by neprošel "mými prověrkami" by si dle mého psa ani pořizovat neměl!
 

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode