Standard AUO

27.01.2009 21:01

Toto není oficiální znění standardu australského ovčáka. Standard FCI přeložila Martina Hodková (https://www.diandra.wz.cz/)

 

Standard FCI č.342 ze dne 24.7. 1996

 

Země původu: USA

Datum zveřejnění původně platného standardu: 24.7.96

Využití: farmářský a rančerský ovčácký pes

Zařazení FCI: Skupina 1 Ovčáčtí a pastevečtí psi
(kromě švýcarských salašnických psů)

Sekce 1 Ovčák bez pracovního zařazení

Krátký historický souhrn: zatímco je mnoho teorií o původu Australského ovčáka, plemeno jak ho známe dnes, se vyvinulo výhradně ve Spojených státech. Australský ovčák dostal jméno jako asociaci s baskickými pastevci, kteří přišli do Spojených států v 19.st z Austrálie. Popularita Australského ovčáka stoupala zároveň s rozmachem westernového ježdění po druhé Sv.válce, které se stalo známým veřejnosti prostřednictvím rodea, koňských akcí, filmu a televize. Jejich dědičná univerzálnost a snadná cvičitelnost z nich udělala přínos americkým farmářům a rančerům. Američtí pastevci pokračovali v rozvoji plemene, udržovali jeho univerzálnost, pronikavou inteligenci, silné pastevecké instinkty a poutavý zjev, který původně získal jejich obdiv.

Ačkoliv každý jedinec je unikátní v barvě a znacích, všichni Australští ovčáci mají nepřekonatelnou oddanost své rodině. Jejich vlastnosti zaručují pokračující popularitu Australských ovčáků.

 Celkový zjev: Australský ovčák je dobře vyvážený, trochu delší než vyšší, střední velikosti a kostry, se zbarvením které nabízí rozmanitost a individualitu. Je pozorný a živý, mrštný a hbitý, pevný a svalnatý bez těžkopádnosti. Srst je střední délky a hrubosti. Ocas je kupírovaný nebo přirozeně krátký.

 Chování/ povaha: Australský ovčák je inteligentní, pracovní pes se silným pasteveckým a ochranným instinktem. Je to oddaný společník s energií pracovat celý den. Vyrovnaná povaha je přirozená, zřídka je svárlivý. Může být reservovaný při počátečním setkání.

 Stavba těla:

Velikost: upřednostňovaná výška u psů je 20-23 inchů (51-58cm), u fen 18-21 inchů (46-53cm). Kvalita nemá být obětována ve prospěch velikosti.

Proporce: měřeno od hrudní kosti k sedacímu hrbolu a od kohoutku k zemi je Australský ovčák nepatrně delší než vyšší.

Tělo: pevně stavěný se středně silnou kostrou. Výraz a stavba těla psů (samců) vyjadřuje pohlaví bez hrubosti. Výraz a stavba těla feny vyjadřuje také pohlaví aniž by měla drobnější kostru.

 Hlava: Hlava je jasně vykreslená, silná a suchá. Celková velikost je úměrná tělu.

Čenich: stejně dlouhý nebo nepatrně kratší než čelo. Při pohledu ze strany horní linie čela a čenichu tvoří rovnoběžné plochy, rozdělené středním, dobře vyznačeným stopem. Čenich se mírně zužuje směrem ke špičce a je na konci zakulacený.

Výraz: ukazuje pozornost a inteligenci, pohotovost a dychtivost. Pohled by měl být pronikavý, ale přátelský.

Oči: hnědé, modré, jantarové (žluté) nebo jakákoliv variace či kombinace těchto barev včetně skvrn a mramorování. Mandlového tvaru, ne vystouplé, ne zapadlé. Blue-merle a černí mají černou pigmentaci kolem očí. Red-merle a červení mají játrovou (hnědou) pigmentaci kolem očí.

 Uši: trojúhelníkového tvaru, střední velikosti, poměrně vysoko nasazené. Při plné pozornosti jsou klopeny směrem dopředu nebo složené do strany ve tvaru růže. Vzpřímené (postavené) uši nebo přilehlé uši jsou vážnou vadou.

Lebka: nahoře plochá až mírně klenutá. Týlní hrbol může být nepatrně vyčnívající. Délka a šířka hlavy je stejná.

Stop: střední, dobře vyznačený

Nos: blue-merle a černí mají černou pigmentaci nosní houby (a pysků). Red-merle a červení mají játrovou (hnědou) pigmentaci nosní houby (a pysků). Při zbarvení merle jsou povoleny malé růžové skvrny, které by nicméně neměly přesáhnout 25% plochy čenichové houby u psů starších jednoho roku. Jinak je to vážná chyba.

Zuby: plný počet silných, bílých zubů by se měl setkávat v nůžkovém nebo může i v klešťovém skusu.

Diskvalifikace: předkus nebo podkus větší než 1/8 inch (0,3 cm). Ztráta doteku zubů ve skusu způsobená krátkými prostředními řezáky v jinak korektním skusu by neměla být posuzována jako předkus. Zuby poškozené nebo chybějící díky úrazu by neměly být penalizovány.

Krk, hřbetní linie, tělo:

Krk: silný, střední délky, horní linie krku je nepatrně klenutá, dobře zasazený mezi lopatky.

Horní linie těla: hřbet rovný a silný, vodorovný a pevný od kohoutku ke kyčlím

Záď: mírně klesající

Hrudník: ne široký, ale hluboký, kde jeho nejnižší bod sahá na úroveň lokte

Žebra: dobře klenutá a dlouhá, ani sudovitý ani plochý hrudník

Spodní linie těla: ukazuje mírně vtažené břicho

Ocas: rovný, kupírovaný nebo přirozeně krátký, nepřesahující délku 4 inch (10 cm)

Přední končetiny:

Ramena: lopatky dlouhé, rovné, šikmo uložené, dosti blízko kohoutku. Ramenní kost, která by měla být relativně stejně dlouhá jako lopatka, lopatka svírá přibližně pravý úhel s ramenní kostí, od loketního kloubu je přední končetina rovná a kolmá k zemi.

Končetiny: rovné a silné, silné kosti, raději oválné než kruhovité

Zápěstí: střední délky a velmi mírně skloněné. Patý prst může být odstraněn.

Tlapky: ovalné, pevné, s uzavřenými, dobře klenutými prsty. Polštářky jsou silné a pružné.

Zadní končetiny:

Postoj zadních končetin je stejně široký jako předních končetin v ramenou. Zaúhlení pánve a stehenní kosti odpovídá úhlu lopatky a ramenní kosti a tvoří přibližně pravý úhel.

Lýtko: jasně vyjádřeno, hlezenní kloub středně zaúhlený.

Hlezna: krátká, kolmá k zemi a z pohledu zezadu rovnoběžná. Paspárky na zadních končetinách musí být odstraněny.

Tlapky: oválné, pevné, s uzavřenými, dobře klenutými prsty. Polštářky jsou silné a pružné.

Srst: střední textury a délky, rovná až zvlněná, odolná počasí. Množství podsady se mění s podnebím. Srst je krátká a hladká v oblasti hlavy, uší, přední strany předních končetin a pod hleznem. Zadní strana předních nohou a srst tvořící na zadní straně stehen kalhotky jsou středně osrstěny. Má také střední hřívu a límec, které jsou výraznější u psů než u fen. Netypická srst je závažná vada.

 Barva: blue merle, černá, červená merle, červená – všechny s nebo bez bílých znaků a/ nebo hnědých, bez pořadí preference. Bílá barva v límci nesmí na kůži přesáhnout kohoutek. Bílá je akceptována na krku (buď částečně nebo celý límec), hrudníku, nohách, spodní straně čenichu, lysině na hlavě a bílá rozšířená ze spodní strany těla do 4 inch (10 cm), měřeno od vodorovné linie na úrovni loktu. Bílá na hlavě by neměla převažovat a oči musí být zcela lemovány barvou a pigmentem. Pro zbarvení merle je charakteristické, že s věkem tmavne.

Diskvalifikace: bílé skvrny na těle což znamená bílá na těle mezi kohoutkem a ocasem, při pohledu ze strany mezi loktem a sedacím hrbolem u všech barevných rázů.

Pohyb: australský ovčák má měkký, volný a plynulý pohyb. Projevuje velkou hbitost v pohybu dobře vyvážený, s minimální námahou pokrývá maximální prostor. Přední a zadní končetiny se pohybují přímo a rovnoběžně s osou těla. Jak se rychlost pohybu zvyšuje, packy (přední a zadní) se sbíhají směrem ke středové linii psa zatímco záda zůstávají pevná a ve stejné rovině. Australský ovčák musí být hbitý a schopný okamžité změny směru nebo kroku.

Vady

Diskvalifikující vady: podkus nebo předkus větší než 1/8 inch (0,3 mm). Bíle skvrny na těle což znamená bílá na těle mezi kohoutkem a ocasem, na stranách mezi loktem a zadní stranou stehen u všech barevných rázů.

Ostatní: samci musí mít dvě na pohled normální varlata plně sestouplá v šourku.
 

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si www stránky zdarma!Webnode