Než si přivedete štěně domů

01.02.2009 14:22

Důležitá je samozřejmě příprava na příchod nového pejska domů. Každý majitel psa si někdy pořizoval svého prvního psa a řešil, co vše je třeba opatřit a připravit, než přijde malý domů. Spoustu věcí lze opatřit později, kupříkladu náhubek, kvalitnější vodítko nebo výcvikové pomůcky.

Zde je krátký přehled výbavy, která by neměla chybět:

1. Malý obojek velikosti na štěně, který se dá o dost zvětšit, protože štěně rychle roste. Nedoporučuji postroje.

2. Lehké nylonové vodítko. V žádném případě nedoporučuji FLEXI (vytahovací vodítko). Účelem prvního vodítka je ukázat psu, že to není nic neobvyklého a aby se naučilo, že nemá tahat. Štěně stejně bude po většinu času na volno.

3. Misky. Stačí dvě, jedna na krmení a druhá na vodu. Jaký materiál chcete, to záleží na vás. Keramické jsou nejstabilnější, protože jsou těžké. Ale mohou se rozbít. Plastové mohou štěňata kousat a navíc průběhem času se na dvě tvoří rýhy, kde se usazuje nečistota. Nerezové jsou hygienické, lehké a téměř nezničitelné, ale méně stabilní.

4. Pelíšek - proutěný by mohl zničit raz dva, proto je lepší koupit plastový nebo molitanový. Ale kousat může všechny. Jako pelíšek lze perfektně využít i výstavní klec, jen by nemělo docházet k tomu, že klec je pro psa trestem a je tam zavírán, když chceme mít od hravého štěněte pokoj!

5. Hračky musí být vhodné pro malé štěně. Pokud jde o gumové hračky, nejvíce se mi osvědčily hračky z měkké gumy (ve formě slepic aj.), které ododaly zubům všech mých psů, narozdíl od tvrdé gumy. Nejoblíbenější hračkou našeho Kidda je šála, obyčejná stará šála svázaná uprostřed. Dokonce má na ni povel, po doběhnutí do cíle už řvu "šála" a on si ji najde. Zajděte do zverimexu a vybírejte, ale nenakupujte příliš velké množství, aby se pes v tom neztrácel. 

6. Krmivo je důležité nakoupit takové, jakým byl pes krmen u chovatele. Postupně lze přecházet na krmivo vámi vybrané. Seriózní chovatel vám ale ke štěněti věnuje to krmivo, na které je zvyklé a to v množství dostačujícím pro změnu na jiné, kdybyste chtěli přecházet.

 

Všechny ostatní věci, jako je kartáč, náhubek, výcvikové pomůcky aj. lze dokoupit později, ale kartáč doporučuji zakoupit co nejdříve, aby si štěně na něj mohlo zvyknout. Je důležité ho vybrat tak, aby vyhovovalo délce a struktuře srsti.

Zařizování ale ještě není konec. Najděte si dobrého veterináře, protože štěně je potřeba brzy přeočkovat, případně i načipovat (pokud nemá čip již od chovatele). Co se týká čipů - doporučuji každého psa očipovat. Tetování není dostatečné a čip zajistí včasný návrat vašeho psa domů, pokud se nedejbože zatoulá nebo je ukraden. Spojením se známkou na krku je dostačující pro identifikaci psa. Je povinností každého majitele psa nahlásit na úřad a platit za něj roční poplatek, který se mění v závislosti na původu psa (útulkoví psi mají určitou úlevu od poplatku po nějakou dobu), vašem věku (důchodce, nedůchodce), místě bydliště a počtu psů.

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode